İnşaat Malzemeleri

Kullanım Alanları:

Çimento

Portland Çimentosu: Betonarme yapılarda kullanımı en yaygın çimento türüdür. Portland çimentosu belirli oranda kalkertaşı (CaCO3) ve kilin (SiO2 ve Al2O3) karıştırılıp klinkerde pişirilmesinden sonra bilyali degirmende öğütülmesiyle elde edilir. Çimentonun sertleşmesini geciktirmek üzere klinkere bir miktar alçı taşı da eklenir. Yüksek Fırın Cüruf Çimentosu: Granüle yakın fırın cürufu ile Portland çimentosu klinkeri karışımının az miktarda alçıtaşı ile öğütülmesi ile elde edilir. Genelde, bu tür çimentolar deniz suyu ve diğer sülfatlı ortamlarda portland çimento suna kıyasla daha yavaş dayanım kazanırlar ve daha yüksek bir dayanıma sahip olurlar. Ancak geçirimlilikleri daha düşüktür.

Traslı Çimentolar: Traslar silisli ve alüminli maddeler içeren volkanik tüflerdir. Kendi başlarına bağlayıcılık özellikleri olmamasına rağmen, çimentoda mevcut kireçle bu özelliği kazanırlar. Bu tür çimentolar imalat aşamasında portland çimentosu klinkerine aktif volkanik tüfler veya benzeri traslar katılarak, bunların öğütülmesiyle elde edilir. Karışımda ki tras oranı %20-%40 düzeyinde tutulur. Bu tür çimentoların geçirimliliği az hidrasyon ısıları düşük olduğundan genellikle su yapılarında kullanılırlar. Katkılı Çimentolar: Portland çimentosu klinkerinin ağırlıkça en fazla %19'nun puzolanik malzeme ile değiştirilmesi ve alçı taşı eklenmesiyle elde edilir. Katkılı çimento tarslı çimento için belirtilen özelliklere sahiptir fakat traslı çimentodan farkı puzolan oranının daha fazla olmasıdır.

Demir

Kalite Standardı TS 708 - 1996 kalitesinde inşaat demirini Ankara ve Adana illerindeki depolarından, dağıtım merkezlerinden Türkiye'nin dört bir yanına 2010 yılından bu yana sunmaktadır. Nervürlü inşaat demiri, betonarme yapılarda betonun döküleceği kiriş, kolon ve temellere mukavemeti arttırma gayesiyle döşenen demir türüdür. İstenen mukavemete göre değişik kalınlıklarda çeşitleri mevcuttur.

Tugla

Pişirme fırınlarından çıkan ürünler soğuma sonrası istenilen yere sevk edilmektedir. Sevk işleminde genel olarak kamyonlar kullanılmakta fırın veya fırın vagonu önüne yanaşan araca ürün direkt olarak yüklenmektedir. Bazı fabrikalarda ürünler palet üstüne ve sonrasında naylon ile ambalaj yapılarak veya mukavva kutulara konularak sevk edilmektedir. Ürün standartları Tuğla ve kiremit gibi pişmiş kilden ürünlerin yer aldığı bu sektörde TSE tarafından hazırlanan aşağıda ki standartlar kullanılmaktadır.

Alçı

Kristal bir yapıya sahip olan alçıtaşı, pişirildiği zaman kimyasal bir tepkime ile suyunun dörtte üçünü kaybederek yarı hidrat haline dönüşür.Toz haldeki alçı, su ile karıştırıldığında pişmesi sırasında kaybettiği suyu geri alarak tekrar alçıtaşı haline yani doğadaki haline dönüşür. Alçı, doğal bir malzemeden üretildiğinden ve de içerisinde %1'den daha az organik madde bulunduğundan çevre ve insan sağlığına zarar vermeyen bir malzemedir. Alçı, insan cildine en uygun pH değerine (5,5) sahip malzemedir. Alçı, iç mekanlarda oluşan nemi çabucak emer, hava kuruyunca da ortama tekrar iade eder. Bu sebeple rutubet dengeleyicidir. Alçı, Avrupa Standartlarına göre 'A1 Hiç Yanmaz' sınıfına girdiğinden, yangın önleyicidir. Yapıları yangına karşı korur. Alçı, eski yapılardaki tamir ve değişiklikler için ideal bir malzemedir ve eski sıvalarla yeni sıvalar arasında çatlak ve doku farkı oluşturmaz.

© 2019 Nehir Demir ve Çelik Tüm Hakları Saklıdır.
 nehirdemircelik@hotmail.com